Rss

Förnya utsidan

I inredningshetsen händer det att man missar utsidan. Men den behöver nog mer vård och kärlek än sovrummet. Och när du ändå behöver renovera, har du också möjligheten att förfina och förnya. Du vill ha någonting att beundra när du kliver in på tomten och husets utsida är det första du möter. Varför inte lägga ner lite extra omtanke på den?

Taket

Taket är nog det viktigaste på ditt hus, om taket inte fungerar kommer slutligen hela huset att förstöras. Och att bygga ett tätt och snyggt tak kräver kunskaper, det är inte någonting man tacklar själv om du inte är villig att läsa på och gillar att renovera. Ett tak beräknas ha en livslängd på cirka 30 år. Även om ytskiktet kan hålla längre är det oftast materialet under som behöver bytas först. Och då kan man lika gärna göra om ytskiktet också. Vill du spara pengar och försöka lägga taket själv rekommenderar vi att du lägger ett plåttak. Den snyggaste varianten är falsad, något du numera kan lägga själv tack vare smarta produkter. Plåtarna klickar i och fästes i varandra och det är långa stycken, när underlaget väl är fixat kommer ytskiktet snabbt att ligga på plats.

Fasaden

En tråkig och sliten fasad är ingenting att beundra. Bättre att göra någonting åt det innan allting behöver bytas ut. Det tar tid att fixa en sliten fasad men är värt arbetet. Nu har du också chansen att byta färg på knutar, foder och fasaden. Undersök hos din kommun om du måste göra en anmälan när du byter från en färg till en annan. Inom kulturområden eller när färgbytet skiljer sig väsentligt från originalet, borde du prata med kommunen innan du sätter penseln mot brädan. Det kan krävas bygglov för att ändra färgerna.