Rss

Golvvärme

Golvvärme är något som ligger högt uppe på mångas önskelistor när det gäller att lägga nytt golv i rum som badrummet och köket.

Fördelar med golvvärme

När fötterna är varma så är hela kroppen varm. Det mest optimala värmefördelningen för människor är varma fötter och ett svalt huvud, och är något som golvvärme verkligen kan hjälpa till med. Golvvärme är ett lågtemperatursystem, yttemperaturen är därför väldigt låg om man jämför med ytor somt till exempel ett element, vilket innebär att man slipper varm bränd luft. Tack vare att värmen är fördelad över så stor yta värms rummet tillräckligt mycket trots den låga yttemperaturen.

Typer av golvvärme

I vattenburen golvvärme strömmar varmt vatten genom rör som lagts under golvet. Detta system passar bra för hur som redan har ett vattenburet värmesystem, men det kräver dock en hel del höjd. Systemet behöver även en cirkulationspump då vattnet i golvslingorna ska vara lägre än elementen, och pumpen är ganska dyr.

Om man inte har vattenburen värme finns det golvvärme med el. Dessa är elledningar med högt motstånd, och motståndet värmer kablarna. Många väljer numera värmemattor med slingorna redan insatta. En behörig elektriker måste anlitas för att installera elvärmeslingor.

Slutligen finns det värmeslingor med luftvärme, och nuförtiden byggs allt oftare hus med dessa. Det är helt enkelt varm luft som cirkulerar i slingorna, och det är då även det huvudsakliga värmesystemet för hela huset.

Passande golv

Eftersom golvvärme är vanligast i just badrum är det många som även lägger stengolv över slingorna, det är fantastiskt skönt att stiga ut ur duschen på ett varmt stengolv. Det finns en mängd variationer av stengolv att köpa, som inte bara är praktiska när det är dags att rengöras, de är även otroligt snygga. Dessutom finns det flera olika typer av stengolv att välja mellan, som kalksten, granit och marmor. Med så många valmöjligheter är det inte svårt att hitta ett golv som passar nästan vilken stil som helst.