Rss

Hiroko Koshino

Det vanligaste är att västerländska designers i stort sett är kända i väst medan asiatiska formgivare och designer mer är kända i dessa regioner. Men sedan finns det de som har blivit så stora att de är lika kända näst intill var man är i världen.

Ett exempel på detta är Japans mest kända designer Hiroko Koshino. I över 50 år har hon arbetet med och levt för design och formgivning. Hennes alster har ställts ut och sålts över hela världen och många andra har fått inspiration från hennes verk.

Under Hirokos tidiga karriär så var det framförallt målandet som var hennes inriktning. Under perioden 50- 60-talet så började hennes talang att blomma ut. Efter att ha deltagit i en designkurs på Bunka modeuniversitet i Tokyo så lyckades Hiroko vinna ett antal designertävlingar och hennes väg var utstakad. Hon öppnade senare ett galleri kallat TD6 med sin syster och flera andra skickliga designers från samma universitet.

Hirokos verksamhet är numera framförallt inriktad mot kläder men har även ett mycket stort utbud av kosmetika- och parfymprodukter i sin produktportfölj.Under alla år har hon hittat sin inspiration i det som fångar ögat. Det behöver inte vara klassiskt mode utan kan lika gärna vara detaljer hos subkulturer eller etniska detaljer. Utifrån detta bygger hon sedan vidare och skapar produkter som har samma fokus dvs. de drar till sig åskådarens uppmärksamhet.

Hiroko Koshino föddes 1937 och tog sin examen 1961. Att hennes kompetens uppskattades märks inte minst genom att hon fick jobb på designföretaget Ginza Komatsu direkt efter slutet av sin skolgång. Tre år senare kunde hon öppna sin egen ateljé.. Framgångarna fortsatte i snabb fart vilket resulterade i att hon, 1978, blev Japans första designer som fick vara med och visa sina produkter på den mycket prestigefulla utställningen Alta Moda i Rom. Några av hennes kollektioner bär namnen Hiroko BS, Trunk HK och HK Premier.

Previous Post

Next Post