Rss

Klassiskt orientaliskt

Den orientaliska trenden fortsätter starkt i Sverige. Säkerligen har du någon vän eller kollega som talat om det klassiskt orientaliska med avseende på hem och design.

Det orientaliska är knappast stereotypt och begränsat. Stilarna med färger och dekorer är många och varierande. Om du är intresserad av att titta närmare vad som skulle vara den typiska orientaliska inredningen så skall vi försöka ge dig en kort överblick om några av de mest framträdande stilarna.

Det typiska lugna orientaliska

Orientaliska influenser är knappast stereotypa efter som de geografiskt och kulturellt sträcker sig från de sydöstligaste delarna av Europa till den bortre Orienten inklusive Mellanöstern och Fjärran Östern. Alla orientaliska stilar sticker inte ut. I Japan handlar inredning om det lugna och stilsamma. Begreppet ”zen” har fått ett stort utrymme i vardagen vilket i praktiken innebär att man strävar efter att dekorera och inreda för att skapa en omgivning som utstrålar maximal frid och ro. Inredningen är enkel och symmetrisk med raka konturer. Allt material skall helst komma från naturen. Typiska färgteman är ofta grön, grå och brun. Säkerligen har du någon gång sett ett utrymme dekorerat med stenar och bambu.

Design från mellanöstern

I länder som Mellanöstern och Nordafrika kan starkare utsmyckningar och färger förekomma. I många miljöer vill man inreda hemmet majestätiskt med färger som guld och lila. Samtidigt som färger ibland sticker ut så är det viktigt med värme och ljus. Det hör inte till ovanligheterna smycka ut vardags- och sovrum med flera ljuspunkter. Mysiga lyktor med tvära mönster kan passa alldeles utmärkt eller varför inte en öppen eld eller en braskamin. Betoningen ligger på att med hjälp av ljus och värme få liv i inredning och hem.

Textilier, kuddar och puffar

Många mindre detaljer kan göra ditt hem mer orientaliskt. Även om du inte vill inreda hela ditt boende enligt ett av flera teman från Orienten så kan du pröva dig fram genom att dekorera soffor, fåtöljer och bäddar med en vacker textil från Asien. Testa ett täcke från Thailand som får pryda din soffa. Titta på puffar från Marocko som kan komplettera ditt vardagsrum eller köp blomkrukor med inslag från Indien som livar upp. Det orientaliska är mångsidig och det blir ”klassiskt orientaliskt” först när du ser att det utmärker sig i just ditt hem.