Rss

Leva orientaliskt

Ordet orientaliskt är ju en grov indelning av en stor världsdel som hyser många olika kulturer. I den här artikeln använder vi ordet ”orientalisk” när vi talar om den indiska och kinesiska/japanska kulturen. Vi vill ge lite snabba tips hur man lever mer orientaliskt.

Meditation

Miljontals människor kan inte ha fel. Meditation är ett bra sätt att komma undan en stressig vardag eller bygga upp humöret och balansen för att starta en ny dag. Genom att meditera och lära sig att andas och tänka på rätt sätt, kan du få en ny insikt om dig själv och att bli mer medveten om ditt undermedvetna.

Vill man börja med meditation ska man tänka på total tystnad eller mjuk, melodisk musik. I början kan det hjälpa att ha riktigt mörkt så du inte har något som stör även om du har ögonen öppna. Alltisolskydd.se säljer dukar som skapar total mörkläggning. Det är ju skönt att ha i sovrummet även när du ska sova! Satsar du mer på mysbelysning kan du även köpa plisséer eller rullgardiner som släpper in lite mer ljus men också skyddar mot värme och är barnsäkra!

Mat

I den indiska kulturen är kryddor en viktig del. Smakrika och heta kryddor är vanliga i alla rätter. Fördelen med stark mat i ett hett land är att det hjälper en att svettas, vilket svalkar i varmt väder. För oss nordbor är det främst nyttigt för förbränningen att äta mat som kryddats med cayennepeppar och chili.

Alternativt kan du testa den japanska kosten. Här kanske man inte förlitar sig på kryddor. Istället finns det inlagda grönsaker, traditionen att tillaga färsk mat så lite som möjligt och mycket fisk. En fiskrik diet vet vi alla är bra för hälsan och hjärtat. Den japanska kosten är mättande eftersom den innehåller väldigt mycket ris men tillsammans med annan mat blir det betydligt hälsosammare än svensk husmanskost med köttbullar och brunsås.