Rss

Orientalisk arkitektur

Vad definierar ”orientalisk arkitektur”? Med rötter i Indien och inom islam har orientalisk arkitektur blivit ett sammanfattande begrepp på den arkitektur som smyckar moskéer och monument världen över. Arkitekturen kännetecknas av stora partier i marmor, extravaganta utsmyckningar i ädelstenar och färgade glasbitar, alla detaljer perfekt sammansvetsade i ett enda stort konstverk.

Taj Mahal

Ett av de tydligaste exemplen på orientalisk arkitektur är det världsberömda monumentet Taj Mahal beläget i Indien. Bygganden som även kallats ”Världens vackraste gravplats” är ett solklart exempel på hur den komplexa arkitekturen tar sin form. Den 3000 kvadratmeter stora byggnaden påbörjades år 1632 och är idag Indiens kanske största turistattraktion och mest kända byggnad.

Byggnadens arkitektur är starkt inspirerad av traditioner från islam, något som kännetecknas av de geometriska formerna och den arabiska kalligrafin som utgör delar av byggnadens dekoration. På avstånd är Taj Mahal ett palats helt klätt i vit marmor, kommer man närmare avslöjas dock i marmorn en hel värld av detaljerade blomsterdekorationer och inskriptioner. Det är föga förvånande att Taj Mahal har blivit korat till ett av världens sju underverk.

Marrakech

Den orientaliska arkitekturen står att finnas överallt i världen. I Marocko besöks med fördel staden Marrakech som blivit ett mecka för orientalisk arkitektur och design överlag. Såväl privata som offentliga byggnader kännetecknas av färger, symmetriska former och detaljrika dekorationer – helt i stil med den orientaliska andan.

Få till en orientalisk känsla hemma

Du behöver inte bo utomlands för att få till den orientaliska känslan du önskar i ditt hem. Orientalisk arkitektur framstår för människor i västvärlden ofta som en komplicerad ihopsättning av färger och mönster. Dock behöver det faktiskt inte vara så svårt som det verkar att inreda eller renovera ditt hem i orientaliska anda. Tips på hur du kan göra hittar du här.

Next Post