Rss

Orientalisk belysning

Belysning är en av de viktigaste men ofta bortglömda delarna vacker heminredning. Som tur var så finns det otroligt mycket vackra alternativ att välja bland om man inreder sitt hem med en orientalisk touch. 

Rispapperslampor

Rispapperslampor är något som för några decennier sedan var otroligt stort och fanns i så gott som var mans hem. Efter det har det dock länge setts som omodernt, men nu är de tillbaka. Lamporna finns i många olika prisklasser. Allt från designeralternativ för tusentals kronor till varianter på Ikea som kostar under hundralappen.

Tidigare innebar rispapperslampor en betydande brandrisk. Detta då glödlampor lätt blev tillräckligt varma för att tända eld på papperet om de komm för nära varandra eller lampan var för stark. Som tur var så är de moderna LED-lamporna betydligt mer effektiva och blir med det inte heller lika varma.

Lampfötter i keramik

Många asiatiska länder är kända för sin vackra keramik, något som inte minst har använts när det kommer till designen av lampor. Porslinet är ofta täckt med vackra handmålade mönster som är antingen abstrakta eller i klassisk asiatisk stil. Dessa lampfötterna kan sedan med fördel användas tillsammans med en enkel ljus lampskärm som mjukt sprider lampans sken utan att stjäla uppmärksamhet från det vackra porslinet.

Även om det idag finns många som tillverkar nya lampor i denna stilen så kan det vara än mer charmigt att göra en själv av en gammal vas. De flesta metoderna för att göra detta kräver dock att man borrar hål i vasen så man bör kanske inte göra det med allt för värdefulla föremål.

Metall och glas från Morocco

Lampor gjorda i eller inspirerade av Morocco är oftast gjorda i metall med vackert utsågade mönster. Lampans sken kastar där med vackra skuggor runt om där den befinner sig och gör ljuset i sig till en stor inredningsdetalj. Nedan har vi inkluderat en video som visar hur det går till när de tillverkas.