Rss

Orientalisk design

När man talar om orientalisk design och inredning syftar man på de stilar som är starkt influerade av de mönster man finner i länder i Asien som Kina, Japan, Thailand och Vietnam. Även om de olika ländernas traditionella uttryck skiljer sig åt finns det vissa gemensamma nämnare.

Japansk design

När det kommer till japansk design är begreppet zen centralt för många av de riktningar som kommit från landet i öst. Zen kan beskrivas som ett fridfullt och lugnt sätt att leva och även att ställa i ordning hemmet. För att uppnå detta tillstånd i hemmet ska inredningen vara enkel med raka och tydliga linjer och så mycket som möjligt ska vara tillverkat av naturmaterial i naturliga färger som brun, grön och grå. Japanerna tycker om att använda stenar och bambu för att ge en fri känsla i hushållet. Detta naturenliga uttryck kompletteras med mönster av blommor i naturtrogna färger, gärna sydda på silke.
Här får du se exempel på ett sovrum som byggs enligt begreppet zen:

Kinesisk design

Den kinesiska stilen är enkel att särskilja från den japanska då kineserna traditionellt sätt använder sig av starka färger och möbler av mörka träslag som fått ett tjockt lager av lack. Den färg som används allra mest är den röda som i Kina är färgen som symboliserar lycka. Även gul är en populär färg att använda.

Influenser från andra delar av orienten

För att det ska röra sig om orientalisk design och inredning behöver det varken finnas spår av de riktningar man finner i Kina eller Japan. Det kan räcka med att det finns prylar i bostaden från andra delar av Asien för att hemmet ska få en känsla av orienten. Exempelvis kan man använda sig av vietnamesiska krukor för att ställa sina växter i eller varför inte klä hemmet i thailändska tyger i spektakulära färger med klassiska tryck av elefanter.

Previous Post