Rss

Orientalisk motion

Den Orientaliska kulturen handlar som vi skrivit mycket om, om att hitta en inre harmoni genom att till exempel inreda sitt hem på ett sätt som skänker en harmonisk känsla i kroppen. För en harmonisk kropp krävs även träning såväl mentalt som fysiskt, därför vill vi här tipsa om några Orientaliska träningsformer.

Yoga

Yoga är naturligtvis den mest signifikanta Orientaliska typen av träning. Ordet betyder i sig ”förening”, och syftar då till en förening av kropp och själ. Det finns en hel del olika typer och metoder inom Yoga, härstammande från olika håll, men den som är mest känd, och mest utbredd här i Europa är den som kallas för Hathayoga. Många arkeologer menar att sigill och utgrävningar, som beräknas komma så långt tillbaka i tiden som uppemot 3300 år före vår tidräkning, visar att det härstammar ur hinduism och Induskulturen.

Hata-yogan, vilken som sagt är den i Europa mest kända formen av yoga, går ut på att man försöker skapa balans i kroppens energisystem. Detta gör man för att både ens psykiska och fysiska hälsa skall vara intakt och kunna utvecklas. Själva metoderna består i en blandning av meditation, kroppsställningar, kontroll av andning och koncentration. I sin renaste form handlar det helt enkelt om att uppnå den nämnda balansen. För att träna yoga behöver du generellt inga speciella redskap förutom en yogamatta.

Kampsport

Kampsporter är oftast mycket associerade till den Japanska och koreanska kulturen, och att många av de olika typerna av kampsport och dess tekniker kommer just härifrån stämmer bra. Däremot så härstammar grunderna till alla dessa tekniker från Afrika.  Förutom att teknikerna i grunden handlar om självförsvar så finns det faktiskt ganska många likheter med yogan. I mångt och mycket så handlar det om kroppskontroll och en koppling mellan kropp och sinne – det ultimata för till exempel en karateutövare är om man utefter motståndarens rörelsemönster, agerar och rör sig helt reflexmässigt eftersom hjärnan är så inlärd med vilken impuls den skall agera.

Det finns en stor mängd olika typer av kampsporter, men de flesta är kända för att innefatta hård och disciplinerad träning. Det går både att gå med i någon klubb såväl som att träna detta hemmavid. Känner du dig nyfiken på att testa på någon typ av kampsport och behöver utrustning så rekommenderar vi att du tar en titt på Gymkompaniets hemsida, där finner du allt du kan tänkas behöva inom kampsportsutrustning. Vill du lära dig mer om de olika stilarna så klickar du dig in på Kampsportförbundets hemsida.