Rss

Orientaliska mattor

Handknutna orientmattor kan stor variation i antal knutar, från cirka 30 000 till över en miljon per kvadratmeter. Orientaliska mattor brukar delas in i tre olika kategorier, nomadmattor, bymattor och stadsmattot (även kallad ateljémattor), beroende på i vilken omgivning de tillverkas.

Nomadmattor

Det finns miljoner nomader som lever i Orienten och deras huvudsakliga inkomstkälla är fårskötsel. Djurhållningen ger materialet till nomadmattorna knyts på liggande vävstolar. Inspirationen får nomaderna från sin omgivning och de speciella mönstren och färgerna går i arv från generation till generation. Mattorna är oftast rustik och livliga i sitt uttryck.

Bymattor

I ett persiskt hem på landsbygden finns oftast en vävstol där kvinnorna kan knyta en matta för eget behov eller för att få en extra inkomst. Ull från de egna fåren används och det lite grövre handspunna ullen medger inte några avancerade mönster, men har en mycket god hållbarhet. Kvinnorna färgar ullen med naturfärger och är lätt att känna igen på grund av det rustika och charmiga utseendet.

Stadsmattor

Dessa mattor knyts i mer ordnade förhållanden än normad- och bymattorna. Ofta arbetar flera personer samtidigt på en matta. Vävstolarna är kraftiga och detta möjliggör att tillverka riktigt stora mattor. Utförandet kontrolleras noggrant och kvalitén är hög. Mönstren är exakta och knutarna mycket tätare än de övriga mattorna från Orienten.

Previous Post