Rss

Passionerat med eld

Eld är ett starkt stämningsförhöjande inslag i ett hem och något som inte går att ersätta med något liknande. Det är ett av våra unikaste element, något som vi dragits till i urminnes tider och är både vackert att titta på, som skönt värmande för kropp och själv.

Elementen har alltid fascinerat människan och då främst kanske eld och vatten. Att vatten används flitigt inom orientalisk arkitektur och inredning med porlande fontäner, fiskdammar och liknande kreationer, vet dom flesta som har lite koll på läget i denna fråga. På ett liknande sätt finns även inslag av eld, både i och utanför traditionella orientaliska byggnader. En öppen låga är precis som vattnet något som anses som högst meditativt och en påminnelse om våran underkastelse för elementen.

Om ni fortfarande tvekar på inslaget av eld inom den orientaliska kulturen, ber vi tänka på dess kärlek till de eldsprutande drakarna. Drakar ser man lite här och var borta på Orienten, ofta med ett inslag av en öppen låga.

Problemet med eld är att det är ett element som är svårt att tygla och därför begränsas man en aning i hur man kan använda sig utav din för att skapa stämning i hemmet. I Sverige är de traditionella kakelugnarna och de öppna spisarna oerhört vanliga, men kanske inte alltid vad man söker och dessutom dyra att installera för den som enbart söker efter en extra effekt. Genom en sådan får du en vackert trollbindande låga direkt på ditt vardagsrum, eller liknande ytor. Var dock noga med placering eftersom eld alltid alstrar värme, ingen vill vara med om en allvarlig brandolycka enbart på grund av man vill höja stämningen i hemmet, ett eller två snäpp extra.